Tunus eski Cumhurbaşkanı Munsif Mazruki Tunus’un da daha önce 2 milyon Libyalı mülteciye ev sahipliği yaptığını belirterek Türkiye’nin Suriye’de rejim tarafından uygulanan acımasız şiddet sonrası Suriyelilere gösterdiği ilginin çok önemli olduğunu söyledi.
Heyete eşlik eden Prof. Dr. Aktay Suriye’de sürmekte olan iç savaşın en çok sivil insanları ve çocukları etkilediğini belirterek Türkiye’nin Suriyelilere yaklaşımının insanlık ve akrabalık gereği olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin bugüne kadar Suriyeli misafirler için harcamaları hakkında da bilgi veren Aktay, bu rakamları Türkiye’nin hasbiliği ile insan hakları, hukukun üstünlüğü kavramlarını ağzından düşürmeyenlerin samimiyeti arasında karşılaştırma yapmayı kolaylaştırmak maksadıyla paylaştığını ifade etti. Aylan bebeğin karaya vuran cansız bedeni sonrası Batılıların bir müsamere oynamaya başladığını belirten Aktay, Suriye’deki krize ve Suriyeli çocukların dramına gerçekten nasıl yaklaşıldığını Charlie Hebdo adındaki sözde mizah gazetesinin iyi bir biçimde yansıttığını ifade etti.
Aktay, Suriye’de ilkokul çağına gelmiş çocuklar arasında okullaşma oranının % 85 dolayında olduğunu, Türkiye’de % 95 gibi bir seviye yakalandığını belirterek, bu kriz atmosferinden çocukların fiziksel ve psikolojik olarak en az etkilenmeleri için çaba göstermeye devam edeceklerini belirtti.
Heyet, Harran ve Akçakale kamplarında yöneticilerden bilgi aldıktan sonra kampı ziyaret edip Suriyeli misafirlerle hasbihal etti.