Gazeteci Çakır, Siirt Valiliği Sosyal ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kitap Fuarı alanında yaptığı söyleyişte, Ortadoğu’nun gündemi, çözüm süreci ve bölgesel dengeleri anlattı.
Son günlerde yaşanan olaylar seçimlere kadar iyice tırmanacağını, Türkiye’nin bütün bu sorunlara rağmen büyük ülke olmakta verdiği bir takım alışkanlıklarla bunları bir şekilde şuana kadar aşabildiğine dikkat çeken Çakır, Türkiye’nin çok önemli badireler atlatmış bir ülke olduğunu belirtti.
Çakır, iyimser olduğunu ama tahminlerine göre şuan yaşanan sıkıntılar bir şekilde aşılacağını bu gün yaşananlar çok sert olabilir ama çok daha sert olaylarda olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Ama burada önemli olan Türkiye’nin bunları aşabilme kapasitesi, Türkiye’de bir demokratik sistem var. Demokratik sistem varlığını sürdürdüğü müddetçe Türkiye bunları aşar. Demokratik sisteme helal gelmesi veya demokraside saptırması durumunda çok kötü şeyler olur. Türkiye’de şuanda demokratik sistem işlendiği için umutlu olmak lazım.”
– Kürt Baharı
Sıkıntı, sorunlar ve terörün bir şekilde demokratik sistemle demokrasiye tutunarak aşılacağını belirten Çakır, Türkiye’nin önü çok açık olduğuna değindi.
Arap Baharı diye bir şeyden bahsedildi ve büyük ölçüde sorunlar yaşandığında vurgu yapan Çakır şöyle devam etti:
“Bahar olay yerlerin hepsi Tunus dışın ki oda son saldırıyla biraz tadı kaçtı. Onun dışında Mısır, Suriye Libya buralar pek parlak görünmüyor. Ama bir Kürt Baharı olduğunu söylemek mümkün, buradan sınır ülkelerini görmek lazım. Kürtlerin tek başına çıkaracağı şey sağlıklı olmaz. Kürtler bölgede yaşayan Türklerle, Acemlerle, Araplar ve diğer azınlıklarla birlikte ne kadar hareket edebilirlerse kendileri için o kadar iyi olur. Aksi taktirde Kürtlerin sadece 4 ülkeye bölünmüş olan Kürtlerle birlikte ne kadar birleşirlerse birleşsinler, ne kadar ortak hareket ederlerse etsinler diğer komşu haklarla aralarını iyi tutamazlarsa birlikte ortak projeler geliştiremezlerse sürekli bir çatışma ve sıkıntı halini yaşarlar. Bunun hiç kimseye hayrı olmaz. Türkiye’nin bu anlamda çok önemli bir yeri var. Türkiye’nin tüm bölge haklarını barış içerisinde yaşayabilmesine örnek teşkil edebilir. Bu anlamda çözüm sürecinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Buradan kalıcı bir çözüm çıkacağına hem umuyorum ve hem de inanıyorum. Bu anlamda Türkiye bir örnek teşkil edebilir.”
“Son günlerde gündeme gelen mezhep çatışmaları, mezheplerin birbirleriyle yarışmasıyla bölge hiç kimseye yar olmaz” diyen Çakır, ideal olanı sınırların varlığını korusa bile fonksiyonel olmadığı gidiş gelişleri çok rahat olduğu bir Ortadoğu’yu demokrasi temelinde bir arada yaşanabilir barış temelinde inşa etmekten geçtiğini kaydetti.
Yapılan konuşmanın ardında, Siirt Vali Yardımcısı Gürbüz Saltaş tarafından, Çakır’a ismi üzerinde yazılı tiftik halıdan yapılan halı hediye etti.
Söyleyişe Vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, çok sayıda kitap sever katıldı.
Ardından Çakır, Doğan Kitap İletişim Yayınları standında kitaplarını imzaladı.
Fuara 80 yayınevi katıldığı ve aralarında Prof. Dr. İhsan Sürreya Sırma, Prof. Dr. Yasin Aktay ve Cihan Aktaş’ın bulunduğu 16 gazetecinin katıldığı etkinlikte 5 gün açık kalacak fuar, her gün 4 yazar söyleşiyle devam edecek. Yazarlar yayın evlerinin stantlarında kitap severlerin kitaplarını imzalıyorlar. Fuar 10.00- 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.