Suriye’deki savaştan kaçarak ailesiyle Türkiye’ye gelen Abdülaziz, ilk olarak sığındıkları Şanlıurfa’daki kampta lise eğitimini tamamladı.
Eğitimi sırasında dil bilmediği için sorun yaşayan Abdülaziz, Gaziantep’te Türkçe öğrendi.
3 yıl önce girdiği sınavda Siirt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü kazanan Aziz, aynı üniversitede okuyan ve Türkçe bilmediği için uyum sorunu yaşayan akranlarına destek olmak için Türkçe kursu düzenlenmesi için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu.
Bunun üzerine Abdülaziz, Gençlik Merkezinde hafta sonu düzenlenen kursta 15 üniversite öğrencisine gönüllü olarak Türkçe öğretiyor.
– “Burada kardeşlerime yardımcı oluyorum”
Abdulaziz, yaptığı açıklamada, ailesi ve yakınlarıyla savaş mağduru olarak Türkiye’ye geldiklerini söyledi.
Daha önce Türkçe bilmediğini belirten Abdulaziz, yaşadığı zorluklara rağmen eğitime çok önem verdiğini dile getirdi.
Abdulaziz, Siirt Üniversitesine kayıt yaptırdığında dil sıkıntısı yaşadığını anlatarak, Türkçeyi öğrenene kadar çok zorlandığını aktardı.
Savaş mağdurlarının benzer sorunlar yaşamaması için Türkçe eğitmenliğine başladığını ifade eden Abdulaziz, “Türkçe eğitmenliğine başladım ve burada kardeşlerime yardımcı oluyorum. Türk kardeşlerimin desteği hep arkamızda oldu. Zorluklara rağmen hayatımıza devam edeceğiz.” dedi.
Abdulaziz, Suriye’ye tekrar dönmek istediklerine işaret ederek, ülkelerine aldıkları eğitimle dönmek istediklerini bildirdi.
“Suriye’ye bir dönüş var ama bilimle inşallah. Bu kez kalemlerimizle savaşacağız.” diyen Abdulaziz, Türkiye’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Abdulaziz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sığınmacılara sunduğu imkanlardan dolayı teşekkür eden Abdulaziz, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bize çok yardım etti ve desteklerini esirgemedi. Türkiye’nin yaptığı iyiliği ömrümüz boyunca unutmayacağız.” diye konuştu.
– “Buradaki eğitim sayesinde içimizde bir umut olacak”
Kursiyerlerden Rim İşeş, geldikleri Türkiye’de Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okuduğunu söyledi.
Kendilerine sunulan imkanlardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür eden İşeş, Türkiye’deki bir üniversitede eğitim almanın kendileri için gurur olduğunu vurguladı.
İşeş, Türkiye’de eğitim olanağı bulmalarını mucize olarak değerlendirerek, “Eğitimsiz kalamayız. Hayat yolu eğitimdir. Biz hep öğrenmeliyiz, okumalıyız ve çalışmalıyız. Hayatımızı devam ettirebilmemiz için eğitim görmemiz şart. Buradaki eğitim sayesinde içimizde bir umut olacak. Çocuklarımıza da bunu aşılayacağız. Eğitime devam edeceğiz ve olaylar bitecek inşallah. Suriye’yi eğitimle tamir edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
– “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyoruz”
Duha Yunus, Türkiye Cumhuriyeti sayesinde Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okumaya başladığını belirtti.
Türkçe eğitim alırken dil bilmedikleri için zorlandıklarını anlatan Yunus, aldıkları eğitim ve akademisyenlerin desteğiyle artık sıkıntı yaşamadıklarını aktardı.
“Bize ülkelerinde yabancılık çektirmeyen, eğitimimize devam etmemizi sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bütün Türkiye halkına teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullanan Yunus, eğitimlerini sürdüreceklerini dile getirdi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hüssam Olğaç da, Suriyeli bir sığınmacının kendi vatandaşlarına Türkçe öğretme talebinde bulunmasından mutluluk duyduklarını bildirdi.
Müdürlük olarak kendilerine sınıf tahsis ettiklerini ve gereken desteği sunduklarını kaydeden Olğaç, böyle projelerin ve eğitimlerin her zaman destekçisi olacaklarını sözlerine ekledi.