Siirt’in Kurtalan İlçesinde, Gedikbaşı ve Kaynaklı köyü yakınlarında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Siirt Havalimanı” projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliğinin 8. Maddesi gereğince ÇED süreci ile ilgili olarak halkın katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Kültür Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kurtalan ilçesinde ve Havaalanın yapılacağı bölgedeki köy sakinler ile ilde bulunan kamu kurum müdürleri katıldı.
Armada Eğitim Danışmanlık Mühendislik şirketi müdürü Kemal Battal, İdari İşler Müdürü Osman Baybağan ve Çevre Mühendisi Neslihan Algan başkanlığında düzenlenen toplantıda havalanın yapılacağı bölge ve havaalanı hakkında bilgi verildi.
Yani yapılacak havaalanı ile ilgili bilgilendirme sunumu yapan Algan, Siirt Havalimanı’nın inşaatı aşamasında 300, işletme aşamasında ise bin personelin çalışması planlanmakta olduğu ve bu sayede yeni istihdam olanakları yaratılacağını söyledi.
Siirt Havalimanı’nın yapılması fizibilite ve ekonomik ölçütler göz önünde tutulduğunda, öncelikle ilgili bölge, dolayısı ile de Türkiye için önemli bir atılım ve yatırım olduğunu belirten Algan, proje alanının tanımlanması ve çevresel özelliklerini şöyle anlattı:
“Proje alanı, Kurtalan İlçesine bağlı Kaynaklı ve Gedikbaşı yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak 30 km ve Batman il merkezine yaklaşık 58 km uzaklıkta konumlanmaktadır. ÇED çalışmaları sırasında, Proje sahasına özel flora-fauna ve koruma statüleri Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gereken alanlar su ürünleri istihsal sahası, sulak alanlar, tabii karakteri korunacak alanlar ve bunun gibi detaylı incelenecektir.”
Projenin özeliklerini aktaran Algan, proje sahası üstyapı tesisleri dahil olmak üzere 410 hektarlık alanda yapılması planlandığını belirtti.
Siirt Havalimanı genel olarak yolcu ve kargo uçaklarına hizmet vereceğini aktran Algan şöyle devam etti:
“Pistin kapasitesi saatlik 36 uçak olacak ve Uçak Kompozisyon Sınıfı D, türbülans sınıfı ağır, kalkış ağırlığı 150 bin kg’dan fazla olan uçaklara da hizmet verecektir. Alana kalkış ve iniş yapacak uçak türü B-737-800 tipi olarak belirlenmiştir. Siirt Havalimanı için planlanan ana üniteler Apron, Havaalanlarında uçakların park pozisyonlarını aldıkları, yakıt aldıkları ve uçaklara yüklemenin yapıldığı alanlardır. Uçakların park etme, yakıt ikmali ve yolcu indirme ve bindirme gibi hizmetleri için kullanılacaktır.
Taksirut, İniş kalkış yapan uçakların aprona ulaşmasını sağlamak amacıyla hizmet verecek yollardır.”
Sunumun ardından katılımcıların görüşleri alındıktan sonra soru cevap bölümü ile son buldu.