Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Siirt Valiliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 2. Siirt Kitap Fuarına gelen vatandaşlar kitapları indirimli alma imkanına kavuşuyor, kitap yazarların sohbet ve söyleyişlerine katılıyor.
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, yaptığı açıklamada, ikinci kez vatandaşlara kapılarını açan kitap fuarın bu yıl ki teması, “Geleceği Kitapla Kurmak” olduğunu söyledi.
“Geleceği kitapla kurabilmek için geçmişimizle bağımızı kurmamız lazım buda ancak yine kitapla oluyor” diyen Tutulmaz, bu düşünceyle bu yıl 80’dan fazla yayıncının katıldığı kitap fuarını vatandaşlarla buluşturdukları ve fuara yoğun ilgi olduğunu belirtti.
Fuarda emeği geçenlere, katılımcılara ve yayıncılara teşekkür eden Tutulmaz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Birbirinden değerli 19 yazarımız söyleyişi de bulundu, kitaplarını imzaladı, gençlerimizle ve Siirtli hemşerimiz ile bir araya geldiler. Bu tür fuarları önemsiyoruz, çünkü Siirt ölçeğinde bu tür fuarların açılması önemliydi, valilik olarak buna her türlü desteği vererek açılamasını ve devam etmesini hedefliyoruz. Katılımcıların ilgisi de bizleri ziyadesi ile bizleri mutlu etti. Bu tür fuarlar bir ilin kültürel anlamda gelişmesini ve geçmişi ile bağlantı kurmasına da önemli rol oynayacaktır” dedi.
– “Hamburger yiyeceğinize kitap sayfalarını yiyin”
Fuarda medrese ve ilahiyat fakültesi öğrencileri tarafından Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanın Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve İslam Tarihi dalında yayınlanan eserleri de fuarda büyük ilgi gördü.
Kitap fuarları kitabın yayılmasına vesile olduğunu belirten Prof. Dr. Sırma, dünyanın her tarafında kitap fuarlara katıldığını söyledi.
Kitap fuarının kendi memleketinde olması kendisinin ayrıca heyecanlandırdığını anlatan Sırma, şunları ifade etti:
“Birçok programa davetli olduğum halde buraya geldim. Yalnız bu insanımıza, gençlerimize okutmayı inşallah sevdiririz. Bugünkü gençler daha çok telefonla uğraşıyor, internete giriyor ama kitabı okumuyorlar. İnşallah bu kitap fuarı onları sevdirecek. İsterim ki her öğrenci, her genç burayı görünce, bu fuarı girince en az bir kitapla geri dönsün. Bir kitap o kadar da pahalı değil ama o kadar parayı zaten harcıyor, sigara alıyor ve hamburger tüketiyorlar, hamburger zararlı bir yiyecektir. Hamburger yiyeceğinize kitap sayfalarını yiyin. Bu sözü öğretmenlik yaptığım yıllarda bir okulda dile getirmiştim, çocuklara ‘kitap sayfasını yemeniz lazım’ dedim, bir çocukta ciddi ciddi anlamış başlamış yemeye, aslında öyle anlamamak lazım. Kitaba alıştırınız mı artık vaz geçemezsiniz. Kitap okurken dünyalar gezersiniz. Kitaplar en güzel arkadaştır.”
– “Kitap okumayanlar ezilmeye, başkalarına köle olmaya mahkumdurlar”
Dünyada yapılmaması geren en son şey, kültürü yok etmek olduğuna vurgu yapan Sırma, “İslam dünyasında, Suriye’de, özellikle Irak’ta kütüphanelerde nadide eserler vardı. Bin sene önce yazılmış kitaplar vardı. Bunları yakmanın anlamı var mı? Orada tarihi eserler var, eserleri yok ediyorlar. Kitap okumayanlar ezilmeye, başkalarına köle olmaya mahkumdurlar” diye konuştu
– “Sıkıyönetim dönemleri, kitaba olan ilgiyi de azalttı”
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral ise, Siirt kitap fuarının açılması kendisi için çok önemli ve heyecan verdiğini belirtti.
Fuara gelip Siirtli arkadaşlarla, Siirt’te kültürel değişmeyi ve kültürel değişmenin yarattığı etkileri anlatmak istediğini ve bunu gerçekleştiğini anlatan Aral, Siirtlinin gerçekten kitapla bu kadar yakından tanışması kendisini gururlandırdığı, bir sonraki fuarın daha geniş çevrelere ve sadece dar bir alanda değil daha büyük alanlarda yapılması temennisinde bulundu.
Aral konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Siirt’e doğduğum günden beri bu anlamda kültürel gelişmeyi gözleyen birisiyim. Siirtlinin de aslında kitaba yaklaşımını çok olumsuz olmadı. Ama Türkiye’nin de bir gerçeği var, gerek askeri darbeler, gerekse daha sonra gelen sıkıyönetim dönemleri, kitaba olan ilgiyi de azalttı. Kitabın tehlikeli bir unsur haline gelmesi, işte kitabın yasak bir unsur halinde sunulması çok olumsuz etkiler yarattı. Bugün için gerçekten yani kitap konusunda, yayıncılık konusunda önemli girişmeler var”
Siirt’te Kobene olaylarında kütüphanenin yakılmasının korkunç bir şey olduğunu ve bunun tekrarı olmaması gerektiğini ifade eden Aral, sosyal olaylar olabileceğini ama hiçbir zaman bir kütüphanenin yakılmasına kadar inmemesi gerektiğini kaydetti.