Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğünce organize edilen ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili adayı Yasin Aktay, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, kurum müdürleri, muhtar ve doğaseverlerin katıldığı yürüyüş, Siirt E tipi kapalı cezaevi önünden başladı. Yürüyüş, Botan Vadisi’ni Siirt’e bağlayan yol olarak tanınan 3 bin 500 yıllık tarihi Akabe Yolu’nun geçilmesinin ardından, Botan Çayı kenarında sona erdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili adayı Aktay, gazetecilere yaptığı açıklamada, memleketin her parçasında bir birinden güzel zenginlikler ve hazineler içerdiğini keşfedilmeye müsait bir coğrafya olduğunu söyledi.
Başlatılan doğa yürüyüşüyle şuana kadar Siirt’tin nasıl bir doğa güzelliği olduğuna şahit olduklarını dile getiren Aktay, Siirt’in doğa güzellikleriyle çok fazla yansıtılamadığını ifade ederek, “Türkiye’nin birçok yerinden ne yazık ki çok fazla keşfedemiyoruz ama Siirt ve güneydoğu daha fazla keşfedilmemiş. Yıllarca devam eden terör belası yüzünden Türkiye’nin bu bölgesinde özelikle Siirt’in sahip olduğu bu güzellikler insanların gözüne ve gönlüne hitap edemiyor. Hitap etmeyince de buralardaki kötülükler insanların zihinlerine aksediyor. Acılar, gözyaşı ve hüzün yansıyor insanlara oysa Allah’ın yaratış olduğu bu muhteşem güzellikleri görmek ve bunun şükrünü eda etmek gerekiyor” diye konuştu.
Teknolojinin çok fazla gelişmesiyle birlikte gündelik hayatın spordan ve sportif aktivitelerden çok uzak kalındığını belirten Aktay, şunları söyledi:
“Sporumuzu kurumlara bırakmışız spor merkezleri var gidip oralarda yazıyoruz oysa kendimizi biraz doğanın bağrına bırakmak ve doğanın bağrıyla kucaklaşırken aynı zamanda sporumuzu yaparken hem tadı ve sağlığı bambaşka aynı yerde yamaç paraşütü yapılan ortamlar var. Bu ortamları sıklıkla kullanıp sağlığımıza ve bölgenin turizm tanıtımına katkı sağlamalıyız.”
– “Botan bu bölgenin en önemli incisidir”
Akabe Yolu, Asurlulardan kalma 3 bin 500 yıllık ve 3 bin 500 metrelik bir yol olduğunu da anlatan Aktay, Botan vadisinde böyle tarihi yapının halen ayakta durması geçişte bu bölgede çok önemli medeniyetlerin ev sahipliğini yaptığını gösterdiğini ifade etti.
“Botan bu bölgenin en önemli incisidir. Botan üzerinde müthiş efsane ve tarihler var” diyen Aktay, konuşmasına şöyle devam etti:
“Mezrai boti denilir Mezopotamya kelimesinin içerisinde Botan’ı da içerir. Mezopotamya Sınırı Botan’dan başlar ve Botan’ın etrafındaki coğrafyayı ifade etmektedir. Şuan Botan üzerinde barajlar yapılmaktadır, eskiden Botan akardı, bölgedeki Kürt, Türk ve Arap bakardı. Şimdi artık bakmıyoruz ve onu işliyoruz. Botan üzerinde bir tanesi tamamlanmış olmakla birlikte devam etmekte olan 8 tane baraj var. Barajlar birlikte yeni bir güzellik katmaktadır. Bir tür yeni bir makyaj yapmaktadır bu coğrafyaya aynı zamanda boşa akan sudan bir verim elde edilmektedir. Bu verim bölgenin insanına daha fazla gelir elde etmek için kullanılmaktadır.”
Bu tür etkinlikleri geliştirilmesi bu bölgenin bambaşka yüzünün insanlar tarafından bilinmesi hem Türkiye’nin geri kalan kısmıyla daha fazla bütünleşebilmesi için apayrı bir imkan sunduğunu değinen Aktay, bu tür aktiviteler bölgenin turizminde katkı sunacağını kaydetti.
Vali Tutulmaz’da yapılan doğa yürüyüşün amacı 3 bin 500 yıllık Akabe Yolu’nu keşfetmek ve turizme kazandırmak olduğunu belirtti.
Akabe yolunun korunması gerektiğini ve doğa sporcularını Akbe yoluna ile Botan’a davet ettiklerini aktaran Tutulmaz şöyle konuştu:
“Bir doğa yürüyüşü tertip ettik, burada iki amacımız vardı biri ilimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve bilhassa 3500 yıllık akabe yolu keşfederek bu yol üzerinden yürüyüş yapmak, bir diğeri de toplumumuzun sağlıklı yaşaması için spor yapması gerektiği hususunda toplumun dikkatini çekmekti. Bugün Botan vadisindeyiz, bu vadide gördüğünüz üzere çok harika güzellikler var bunları hem keşfediyoruz hemde sağlıklı bir hayatın parçası haline gelmiş oluyoruz.”
Öte yandan katılımcılar yürüyüş sırasında yolda rastladıkları tarihi hanları inceledi.
Aktay, yürüyüş sırasında Türkçe, Kürtçe, Arapça türküler seslendirdi. Yürüyüşün sonunda katılımcılar spor yaptılar.
– Akabe Yolu tarihçesi
Akabe Yolu, Asurlulardan kalma 3 bin 500 yıllık ve 3 bin 500 metrelik bir yol. Dünyada Hindistan’da, Mekke ile Medine arasında ve Siirt’te var. Ortaçağda kervanlar tarafından İran ve Suriye’ye geçmiş yolu olarak kullanılış. 19. yüzyıla kadar burada at sırtında ticaret yolu olarak kullanılmış.