Asırlardır Gerçek Baharın Habercisi « Siirt'te Net

SON DAKİKA

Asırlardır Gerçek Baharın Habercisi

Bu haber 04 Nisan 2016 - 15:55 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Siirt’te 300-400 yaşında olduğu tahmin edilen ve “Ben” adı verilen menengiç ağacı köylülerin gerçek baharın habercisidir.

Köylülerin gerçek baharın habercisi olarak ilkbaharda takip ettikleri 5 metre gövde büyüklüğü ve 17 metre uzunluğu olan, heybetli görüntüsü ile dikkati çeken menengiç ağacını vatandaşlar, dalını ve yaprağını dahi koparmadan gözleri gibi koruyorlar.

Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak, “Anıt Ağaç” statüsüne kavuşturulan kavak ağacının kesin yaşı tam olarak bilinmiyor.

Köylülerin kışın ardından başlayan ilk baharın gerçek habercisi olarak gördükler ve ağacın yaprakları filizlenmesiyle bahçe çalışmalarına başladıkları menengiç ağacı 2007 yılında sit alanı ilan edilerek, koruma altına alındı.

Bayraktepe köyü muhtarı Abdurezzak Özbey, yaptığı açıklamada, asırlardır baharın habercisi olarak gördükleri menengiç ağacın durumuna göre bahçe çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Ağaca köylülerin “ben” adını verdiğini anlatan Özbey, “Baharının gelişi normal badem ve kayısı ağaçların açtığı çiçeklerle bakılır ama o ağaçların baharını biz sahte bahar olarak görüyoruz. Çünkü cemre düşer düşmez hava ısınınca badem ağacı hemen çiçek açar ama bu ağaç gerçek baharda açılıyor. Yani yalancı baharda değil de gerçek baharda bunlar açılıyor ve fıstığın yabani ırkı olan menengiç olarak yetişiyor. Ama ne yazık ki bakımsız, dedelerimiz tarafından bugüne kadar korunmuş, bize bu yaşa kadar getirilmiş, bundan sonra bizde yaşatmaya çalışıyoruz. Asırlardır takip ettiğimiz ağacımızın durumuna göre bu hafta artık gerçek bahar başlıyor ve ona göre bahçe çalışmalarımızı yacağız” diye konuştu.

Ağacın gerçek yaşı bin 200 yıllık olduğunu öne süren muhtar Özbey, mühendisler tarafından ağaçtan alınan denkle yaşı ölçülemediğini ifade etti:

Özbey şöyle devam etti:

“Bizim bu menengiç ağacımız tarihi bir ağaçtır, anıtlar genel müdürlüğü tarafından 2007 yılında tescil edilmiş. Bölgemizde en yaşlı ağaç olarak kaydedilmiş ama ben iddia ediyorum ki dünyanın en yaşlı ağacıdır diye. Yani bu denli menengiç ağacı dalında dünyanın en yaşlı ağacı olduğuna iddia ediyorum guinness rekorlar kitabına girmesini talep ediyorum. Köyde ağaçla ilgili 2007 yılında gelen mühendisler ilk tespitlerinde bize ağacın bin 200 yıllık tarih biçtiler. Ama ağaçtan alınan numuneden yaş ölçülemedi.”

– “Divan ninenin ifadesi tarihe ışık tutması sonucunda ağacın yaşı belirlenmiş”

Siirt Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü Tayfun Gökçe ise tescilli ağacın bölgedeki en yaşlı menengiç ağacı olma özeliğini taşıdığını söyledi.

Ağaçtan alınan denekle yaşı ölçülemediği için köyün en yaşının ifadeleri doğrultusunda yaşı tespit edildiğini ifade eden Gökçe, şöyle devam etti:

“Köy mezarlığında bulunan ve 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen ‘Anıt Ağacı’ tescil olmakla birlikte 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulması hakkında kararname çerçevesinde bağımsız olarak yeni kurulan Tabiat Parkları genel müdürlüğünün koruması, bakımı ve tescil altındadır. Mevcut anıt ağacımız yaklaşık 300 yaşındadır. Bu 300 yaş o zaman için teknik imkanlarla belirlenmemiş olup, o zaman köyün en yaşlı kişisi olan Divan ninenin ifadesi tarihe ışık tutması sonucunda ağacın yaşı belirlenmiş. Ağacımız yaklaşık olarak 17 metre boyunda yaklaşık çapı 5 metre civarında bulunmakta olup köy halkı tarafından, yöre halkı tarafından Bıttım ve ben olarak adlandırılmaktadır.”

Gökçe, Siirt’te kırsal mevsimin baharı daha çetin geçtiği için vatandaşların menengiç ve fıstık ağacını baz alarak tarla çalışmalarını yaptığını söyledi.

AĞAÇ (5)-vert

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.