Kooperatif kısa sürede bir yandan üretimini yaptıkları ilk ürün olan fıstıklı ve cevizli nar sucuğu için yeni sezon hazırlıklarını sürdürürken bir yandan da yöresel ürünleri işleyerek katma değer kazandırmaya çalışıyor.
Kooperatifin kurulmasına öncülük yapan belediye başkan yardımcısı Nazmiye Teymurtaş amaçlarının ilçedeki bayanları üretken hale getirerek aile bütçelerine katkı yapmalarını ve ilçenin sağlamak olduğunu ifade etti.
Teymurtaş “İlçemiz ulusal pazarlara uzak dört tarafı dağlarla çevrili , yatırım imkanlarının kısıtlı olduğu insanların temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılıkla olmakla beraber ilçe nüfusunun gelir düzeyi oldukça düşüktür.
Bu koşullarda ilçede kızlarımız gelenek ve göreneklerimiz nedeniyle genç yaşta evlendirilmekte eğitim ve öğretim hayatlarına devam edememektedirler. Genç yaşta sorumluluk alan kadınlarımız atıl iş gücü olarak yaşamlarına devam etmektedirler.
İlçemizdeki ailelerin gelir düzeylerinin düşük olması ve günümüzün ekonomik koşulları kadınlarımızın kendi imkanlarıyla ev ekonomisine katkıda bulunmak için küçük çaplı el sanatı ve gıda ürünleri üreterek pazarlamaya çalışmaktadırlar.
Bu şartlar altında ürettiklerini satmaya çalışan kadınları daha organize ve seri üretimde bulunmakla birlikte üretilen el sanatları ve gıda ürünlerini çeşitlendirilerek tek elden pazarlamalarını sağlayıp üretilen ürünleri ulusal pazarlarda satmak amacıyla 2023 yılının aralık ayında ayında Levendi adı altında bir kadın kooperatifini kurduk.
Kurulduğu günden beri kısıtlı imkanlarla üretimine devam eden kooperatif el sanatlarından zivzik nari ve Siirt fıstığı ni birleşimi ile nar pestilii cevizli sucuktan nar çayına kadar ve bir çok ürün üreten özellikle yerel ürünlerimizin üretimini genişletmeye çalışıyoruz. kooperatifimiz ilçe kadınlarımız için bir şans olmakla beraber kısıtlı imkanlardan dolayı yeterince üretimde bulunmaktadır. ”dedi.
İlçe kaymakamı İbrahim Engin Şenay ve belediye başkanı Cevher Çiftçinin desteğini aldıklarını belirten Teymurtaş, daha çok üretim yapabilmek için de daha çok desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Teymurtaş “Eruh gibi bir ilçede gelenek ve göreneklerimizin baskısına rağmen kadınlarımız bir araya getirerek kurulan kooperatifimiz her türlü desteğe ihtiyaç duymaktadır.” Dedi.