Anız yakılması sonucu çıkan arazi yangını, rüzgarında etkisiyle hızla yayıldı, vatandaşların ihbarı üzerine Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Siirt Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin 10 saat süren yangın söndürme çalışmaları sonucu yangın kontrol atlına alındı.
Çıkan yangında birçok bağ ve bahçe yanarken yangının Köydeki evlere sıçramaması için ekiplere vatandaşlarda yardım etti, yangında 2 bin dönüm arazı yandı.
Siirt Belediyesi İtfaiye Müdürü Misbah Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarlada bulunan ekinlerin hasatı ardından, tarlalarda bulunan anızların tarlaları temizlenmesi için anızların yakıldığını ve bu durumun birçok tahribata yol açtığı belirtildi.
Son günlerde kentte anız yangınlarının arttığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bilindiği üzere toprakta bulunan en değerli yapıyı organik madde oluşturmaktadır. Toprağın zenginliği organik madde ile ölçülür. Toprak, bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla organik maddece zenginleştirilebilir. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir. Toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara sebep olan anız yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini daha olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen yangınlar henüz hasat edilmemiş alanlara sıçramakta, yerleşim yerleri olumsuz etkilenmekte, karayolu ve demiryolu trafiği aksamakta, evcil ve yabani hayvanlar telef olmaktadır. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralık milli servet heba olmaktadır.” Çevresel felaketler ve yangınlar olmaması için anız yakılmalarına karşı vatandaşlarımızın duyarlı ve sorumlu davranmalarını istiyoruz.”
Yılmaz, son 1 haftada yaklaşık 20 anız yangınına müdahale ettiklerini sözlerine ekledi.
Köylülerden Hami Şimşek gazetecilere yaptığı açıklamada, anız yangınlarına karşı yetkililerin ceza işlemlerini sıklaştırıp çıkan yangınların daha büyük facialara sebep olmasının önlenmesi gerektiğini söyledi.
Hiçbir arazi sahibi çevreyi kirletmeye ve özellikle evlerini tehlikeye atmaya hakları olmadığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
”Aşırı sıcaklar nedeniyle geceleri evlerde yatamadıklarını ve çevrede yakılan anız yangınları nedeniyle dışarıda da yatamadıkları için mağdur olduklarını söyledi.