Kent merkezinde PKK’lı teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukurların ve barikatların bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından güvenlik güçlerince 14 Mart’ta başlatılan “Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu” kararlılıkla sürüyor.
Operasyon nedeniyle Cizre’deki akrabaları yanına geçen ve Siirt’te gelen vatandaşlardan Şırnak’lı Mali Müşavir İbrahim Erkan, yaptığı açıklamada, Siirt’te kitap fuarı kurulduğunu duyunca sevdikleri kitapları almak için fuara geldiklerini söyledi.
Siirt halkın teröre karşı duruşu ve düzenlediği etkinliklerle bölgede örnek bir kent rolünü aldığını ifade eden Erkan şöyle konuştu:
”Öncelikle Siirt’teki ilim severleri ve Siirt’teki yazarları böyle bir platformda bir araya getiren herkese ben teşekkür ediyorum. Gönül isterdi ki keşke Şırnak’ta da şuan sokağa çıkma yasağı ve olaylar değil de bu şekilde ilmi faaliyetler olsaydı. Çünkü, Yunus Emre’nin dediği gibi ‘İlim İlim Bilmektir, İlim Kendini Bilmektir’ diyor. Ne kadar ilmi faaliyetimiz varsa o kadar cehaletten ve savaştan uzak olacaklar. Siirt bizim kültürümüzün en yakın parçalarından bir tanesi, şuan Şırnak’ta yaşanan olayların en temel nedeni cahiliyet. Keşke bu tür faaliyetler artarak ilerleseydi. Ben bu etkinlikten dolayı, bu organizasyonu yapan herkese teşekkür ediyorum.”
”Şırnaklıyım ve mali müşavirlik yapıyorum. Şuan için kendi yurdumuzda terör yüzünden muhacir statüsündeyiz, Cizre’ye göç ettik, kitap fuarını duyunca da bu birkaç günlüğüne fuarı değerlendirmek için Siirt’e geldik.” diyen Erkan, ”Temennimiz o ki biran evvel bu terör olayları, kan ve zulüm kokusu kalksın, bizde Şırnak’ımıza Kitap fuarları ve bu tür etkinliklerle düzenlemek istiyoruz” dedi.
Siirt’te düzenlenen fuarı verimli bulduğunu ifade eden Erkan şöyle devam etti:
”Çünkü kitaplar üzerinde yazarların ismini gördüğümüz zaman ayrı bir duygu ama bire bir onu yazanlarla bir araya gelip sohbet ettiğimiz zaman çok bam başka bir duygu meydana geliyor. İhsan Süreyya Sırma gibi değerli bir insanla burada tanışıp sohbet etme imkanı bulduk, bire bir kendi yazdığı kitabı kendi imzasıyla alabildik. Bu bizim için hem çok kalıcı bir hatıra, hemde çok ciddi bir motivasyon sağlıyor. Yani gerek Yasin Aktay bey olsun, gerek diğer yazarlar olsun onları yakından tanımak ve onların dünyasına girmek bizi çok mutlu ediyor.”
Şırnak’tan gelen vatandaşlardan Şerif Çakar ise Şırnak’ta yaşanan terör olayların üzerlerindeki psikolojiyi atmak için kitap fuarına geldiklerini ifade etti.
Fuara katılmak için Siirt’te birkaç günlüğüne geldiğini aktaran Çakar, şöyle konuştu:
”Düzenlenen kitap fuarına bizimde çok ihtiyacımız var. Kırtasiyelerde arayıp bulamadığımız kitaplarımızı orada bulduk. Gezdiğimden beri çok güzel şeyler gördüm, bizim içinde güzel bir kültürel etkinlik oldu. Allah yapanlardan razı olsun. Biz buraya geldiğimizden beri zaten burada huzur gördük, yani yaşadık, oranın Şırnak’taki psikolojisi üstümüzden yaş yavaş gidiyor. Allah Siirt halkından razı olsun biz buraya geldiğimizden beri bize yardımcı oldular, destek çıktılar.”
Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı olduğu için gidip gelemedikleri Cizre’deki yakınlarının yanına gitmek için Güçlükonak ilçesi üzerinden uzun bir yoldan gitmek zorunda kaldıklarını aktaran Çeker, terör olaylarından dolayı mağdur olduklarını söyledi.
Hiçbir şekilde Şırnak’ta olayların çıkmasını istemediklerini anlatan Çakar, ”Şırnak’ta şuan olmak çok isterdim tabii ki, memleketim ve doğuma, büyüme olduğum yer ama şuan buradayız, demek ki kaderimiz böyleymiş”
Silopi ilçesinden gelen Mehmet Ökten de, teröristlerin açtığı yaraları unutmak için kitap okuduğunu söyledi.
İlçedeki kırtasiyeler kaplı olduğundan ve kargolar ilçeye ulaşmadığı için kitap fuarına gelerek sevdiği kitapları seçtiğini anlatan Ökten, ”Bu ülke hepimizin biz bu olayların bu kadar büyüyüp toplumu etkileyeceğini bilmiyorduk. Ufak birkaç sokak eylemiyle başlayan olaylar kenti harabeye çevirdi. Bu ilçemizde ve ilimizde eğitim düzeyin ne kadar düşük olduğunu gösteriyor. Okumuş insanlar olsa bu olaylar bu durumda gelmezdi. Ama bu olayların bu hale gelmesinin altından yatan en büyük neden cahilliktir bizde bu cahillikle mücadele edeceğiz.”
Fuara katılan vatandaşlar, yazarlar tarafından düzenlenen söyleyişi ve imza etkinliğinde katıldılar.