Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Aile Destek Merkezinde Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinden gelen terör mağduru ailelerin yaşanan olanlardan dolayı psikolojisi bozulan çocuklara destek veriliyor.
Aile Destek Merkezileri koordinatörü Nurten Temiz, yaptığı açıklamada, terör örgütün tahrip ettiği çocuklara yardımcı olmak için kentte bulunan 3 ayrı Aile Destek Merkezinde yardımcı olduklarını söyledi.
Aile Destek Merkezleri bünyesinde kurulan Çocuk Gelişim Merkezleri bünyesinde terör mağduru çocukları mutlu etmek için çeşitli aktiviteler düzenlediklerini anlatan Temiz şöyle konuştu:
“Çocuklarımızın yaşadıkları olayları unutabilmeleri için bizim kendi çocuklarımız ile beraber, burada olan çocuklarımız ile kaynaştırıyoruz, onları hiç ayırmaksızın beraber etkinliklere dahil ediyoruz. Geçen hafta Çarşamba günü sinemaya götürdük bunu aslında belki biraz unutturmaya çalışıyoruz, yaşadıklarını unutturup baharın geldiğini, ondan sonra yeni ufuklara yelken açmaları için öğretmenlerimiz, eğiticilerimiz ve burada bulunan tüm personelle canla başla çalışıp bu yaşadıklarını unutturmaya çalışıyoruz.”
Terör mağduru olan çocuklar çizdikleri resimlerde savaşı oynadıkları logonlarla silah yatıklarını ifade eden Temiz, Aile Destek Merkezlerin aracılığıyla Siirt’teki sosyo-ekonomi durumu düşük olan ailelerle terör mağduru olan ailelere yardımcı olduklarını söyledi.
Temiz konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çünkü çok şükür Siirt’imizde olaylar olmadı. Siirt’te Şırnak’tan, Cizre’den, Diyarbakır’dan akrabaları, eşi, dostu olup gelip sığın ailelerimiz var. Oradan gelen ailelerimizi Aile Destek Merkezimize geliyorlar ve biz buraya gelen aileler olsun, çocuklarımız olsun kendi çocuklarımızdan ayırmak sızın ilgileniyoruz birebir hatta neredeyse özel ilgileniyoruz. Yalnız şöyle bir tespitte bulunduk, gelen çocuklarımız özellikle oyun odasında logolarla silah yapmaları, ya da resim dersinde yaptıkları çizgilerin genelde silaha benzetilmesi oda bizim orada olan olayların çocuk dünyasında verdiği tahribatı fark etmiş oluyoruz. Gerçekten bu çocuklarımız yarını inşa edecek olan çocuklarımızdır. Psikoloğumuz geliyor ilgileniyor ama sayı çok fazla, birde aileleriyle beraber o çocuğun belki dışa vurması bir logoyla, bir çizgi çizmekle olabilir ama annenin ebeveynlerin yaşadığı tahribatın ne olduğunu düşünemiyorum.”
Aile destek merkezlerinde 30’dan fazla ders ve kurs verildiğini aktaran Temiz, yapılan çalışmaları şöyle anlattı:
“Oyun odası, spor salonumuz, bilgisayar odamız, bilgisayar teknoloji kursumuz, beceri kurslarımızla beraber ev ekonomisi ve kuran, fıkıh dersleri vermek üzere bulunmakta olan etüt odalarımız var. Amacımız merkezlerin özellikle gelen sosyo-ekonomi durumları kötü olan aileler bir nevi destek, hem onlara hayat yaşamlarına adapte olmalarına sağlamak, her türlü desteği sağlaya bilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ailelerimize özellikle zeka ve hayal güçlerini geliştirmek konusunda ana sınıf öğretmenlerimiz bu konuda çok yardım ediyorlar. Birde bölgede yaşanan sıkıntılardan dolayı psikoloğumuz geliyor, her Salı günü çocuklarla birebir görüşüp onlarla sohbet ediyor.”
Sosyal Aile ve Politikalar İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Aile Destek merkezi Psikoloğu Yüksel Şahin, ise bölgede yaşanan olaylardan dolayı etkilenen çocuk ve yetişkinlerle birebir ilgilenip yardımcı olduklarını söyledi.
Bireysel görüşme ve grup çalışması kapsamında psikolojik destek verdiklerini belirten Şahin şöyle konuştu:
“Okul başladığında sorunlu olan çocuklar ile daha çok görüşme yapıyoruz, burada tabi sadece çocuklar ile değil de yetişkinler ile de, onların velileri ile de görüşme yapıyoruz. Aile içi problemleri olan, çatışmaları olan veyahut bir takım bireysel sıkıntıları olan bireyler görüşüyoruz. Tabi görüşmeler spesifik oluyor, biraz kişisel oluyor bu da talep eden bireyler ile görüşüyoruz.”
Çocuklar için düzenlenen sosyal faaliyetler olumlu yönden tesir ettiğini aktaran Şahin, şöyle devam etti:
“Yani bir yetişkin gibi karşımıza alıp bir yetişkinle görüşme yapar gibi görüşmeden ziyade daha çok oyun vesaire buradaki sosyal faaliyetler çocukları daha çok olumlu yansıma yapıyor. Biz daha çok okul başarı düzeyi düşük olan veya kendi aile içerisinde örselenmiş, istismarı olan fiziksel veya şiddet yolu ile ve duygusal şiddet yolu ile duyguları örselenmiş bireyler ile daha çok görüşme yapıyoruz.”