4 Mayıs günü İlahiyat Fakültemiz Konferans Salonunda Kur’an Tilavetiyle başlayan sempozyumun selamla konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma gerçekleştirdi.
Rektör V. Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömer Şahin açılış konuşmasında, Molla Halil’in önemli bir ilim adamı olmasına rağmen yeterince tanınmadığının altını çizerek, İlahiyat Fakültemizin düzenlediği bu sempozyum sayesinde uluslararası tanınırlığının artacağını vurguladı. Üniversitemize dışardan gelen akademisyenlere hoş geldiniz diyerek sempozyum düzenleme heyetine teşekkürlerini iletti.
12 bin yıllık geçmişi olan içinde birçok ilim ve bilim adamları yetişmiş bir kentte yaşadığımızı dile getirerek açılış konuşmasına başlayan Siirt Valisi Ali Fuat Atik: “Molla Halil gibi zatların bugüne kadar tanıtılmamış olması yönetim olarak bizim bir eksikliğimizdi. Bu yüzden üniversitemizin ilimizden çıkmış bu değerli bilim adamlarının tanıtılması için yapmış olduğu bu girişimleri, etkinlikleri çok önemsiyorum. Bu tarz etkinliklerin, ilimizi ve ülkemizi tanıtmada ve kültürel değerlerimizin bir sonraki kuşağa aktarılmasında büyük rol olacağını düşünüyorum. Bu bağlamda sempozyum düzenleme heyetine teşekkür ediyorum” dedi.
Protokol konuşmaları ardından Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın moderatörlüğünde açılış oturumuna geçildi. Prof. Dr. Ahed Muaz Hakkı el- Ulvani, Bilgöl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr Ousama Ekhtıar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sahip Beroje ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Çicek açılış oturumunda bildirilerini sundu.
Açılış oturumunun ardından Molla Halil’in hayatındaki önemli şehirlerin isimlerinin verildiği; Hizan Salonu (Molla Halil’in doğum bölgesi), Amidê Salonu (ilmî icazetini aldığı Duhok’a bağlı bir ilçe) ve Siirt Salonu’nda (müderrislik hayatının çoğunu geçirip vefat ettiği yer) 19 ayrı oturumda toplam 90 tebliğ sunuldu. Siirt’in en önemli değerlerinden ve Şark medrese geleneğinin kavşak noktası olan Molla Halil’in hayatı, eserleri, ilmî faaliyet ve fikirleri akademik/bilimsel bir perspektifle ele alınıp detaylı bir şekilde tartışıldı. Sempozyuma Fas, Irak, İsveç, Kuzey Irak, Mısır, Suriye, Türkiye, Ürdün gibi ülkelerden çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 125 bilim insanı katılıp katkı sundu.
Sempozyum 5 Mayıs Cumartesi günü değerlendirme oturumu ile son buldu. Rektör Yrd. Prof. Dr. Cemallettin Erdemci’nin moderatörlüğünü gerçekleştirdiği değerlendirme oturumunda üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalar, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulkerim Ünalan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Çiçek, Cadı Ayyad Universitesi öğretim üyesi Dr. Abdurrezzak Merzuq ve Tehsin İbrahim Doski sempozyum hakkında görüşlerini ve değerlendirmelerini sundular.
Değerlendirme oturumunda Molla Halil’in uluslararası ilim camiasına daha çok tanıtılması ve çoğu halen el yazması olarak duran eserlerinin bilimsel ölçütlere göre tahkik edilip istifadeye sunulması gerekliliği üzerinde duruldu. Ayrıca bu tür bilimsel çalışmalara öncülük etmek üzere Siirt Üniversitesi bünyesinde Molla Halil Araştırma Merkezi’nin kurulmasının önemli olduğu ifade edildi. Sempozyuma her anlamda öncülük eden Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma başta olmak üzere Düzenleme Kuruluna, desteklerini esirgemeyen Siirt Üniversitesi Rektörlüğü, Siirt Valiliği ve Siirt Belediyesi’ne teşekkür edildi.
Sempozyum kapanış konuşmasını Siirt Millet Vekili Prof. Dr. Yasin Aktay ve İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Yasin Aktay, Siirt’in kültürü, tarihi, ilmi, coğrafi ve arkeolojik yapıların Siirt’in gizli hazinelerinin, üniversitemiz ve akademisyenlerimiz sayesinde ortaya çıkarıldığını dile getirerek başladığı kapanış konuşmasında; “Bu sempozyum sayesinde de başka bir gizli hazine olan Molla Halil Es-Si’irdi’nin eserleri her açıdan değerlendirilmiş oldu. Sahanın en iyileri sempozyum sayesinde ilimize gelip ilimlerini
bizlerle paylaşmış oldular. Bu yüzden sempozyumu hazırlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Siirt Millet Vekili Prof. Dr. Yasin Aktay’ın konuşmasının ardında Kur’an Tilaveti ve toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Sempozyum programı 06 Mayıs Pazar günü Pervari gezisi ve Molla Halil’in türbe ziyareti ile sona erdi.