BIST 100
13.836,24 -0,02%
DOLAR
43,6204 0,07%
EURO
51,9648 0,00%
GRAM ALTIN
7.068,61 -0,70%
FAİZ
35,20 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
114,57 -2,56%
BITCOIN
68.947,00 -2,02%
GBP/TRY
59,6421 -0,13%
EUR/USD
1,1907 -0,06%
BRENT
68,93 -0,16%
ÇEYREK ALTIN
11.557,18 -0,70%
Siirt Kapalı
Siirt hava durumu
9 °
Reklam
  • ANASAYFA
  • SAĞLIK
  • SİİRT’TE OP. DR. MİRAÇ ATAMAN UYARDI: İNMEMİŞ TESTİSTE ERKEN TANI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

SİİRT’TE OP. DR. MİRAÇ ATAMAN UYARDI: İNMEMİŞ TESTİSTE ERKEN TANI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Siirt’te görev yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Miraç Ataman, inmemiş testisin çocuk sağlığında erken tanı ve müdahale gerektiren önemli bir durum olduğunu belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Reklam
bdb08954-ba76-40ed-8333-f3569ce078d1
Reklam

Op. Dr. Ataman, inmemiş testisin erkek çocuklarda en sık görülen doğumsal anomalilerden biri olduğuna dikkat çekerek, “İnmemiş testis, çocuk sağlığında erken tanı ve müdahalenin en kritik olduğu durumlardan biridir. Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde farkındalık gerektiren bir sağlık sorunudur” dedi.

Ataman, term erkek bebeklerin yaklaşık yüzde 1’inde inmemiş testis görüldüğünü, bu vakaların yaklaşık yüzde 30’unun elle hissedilemeyecek şekilde karın boşluğunda yer aldığını ifade etti.

Tedavide zamanlamanın hayati olduğunu vurgulayan Ataman, “İnmemiş testis ameliyatı 12 aydan önce yapılmalı ve bu süre en geç 18 ayı geçmemelidir. Gecikmiş vakalarda infertilite, hormonal bozukluklar ve testis kanseri riski belirgin şekilde artar” diye konuştu.

Toplumda “utangaç testis” olarak bilinen retraktil testislerin ise farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ataman, bu durumlarda cerrahi ya da tıbbi tedavi yerine ergenliğe kadar yıllık düzenli takip önerildiğini söyledi.

Tanının basit bir fizik muayene ile konulabildiğini belirten Ataman, erken yaşta yapılan tedavinin başarı oranının oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, “Ebeveynler çocuklarında testislerin torbada olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli, şüphe halinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır” dedi.

Op. Dr. Miraç Ataman, erken tanı ve zamanında müdahale ile çocukların ilerideki üreme sağlığının korunabileceğini ve testis kanseri riskinin azaltılabileceğini belirterek, aileleri bu konuda daha duyarlı olmaya çağırdı.

Reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?