Ramazan ayların sıcak yaz günlerine deng gelmesiyle Siirt’te tarihi Baduddarp camisinin en fazla uğrak yer olmasının diğer camilerden ayıran özeliği avlusunda yaklaşık 200 yılık oyma taş havuzuna akan sudan kaynaklanıyor.
Soğuk su tedavisi gören vatandaşlar suya ayaklarını koyarak su terapisi uygularken bazı vatandaşlarda iftar saatini havuzda serinleyerek geçirmeyi tercih ediyor.
Bel fıtığı ameliyatından dolayı su terapisi için havuza giren vatandaşlardan Hayrullah Turşak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camiye ibadet yapmanın yanı sıra tedavi için geldiğini söyledi.
Öğle namazını camide kıldıktan sonra avludaki havuza girmek için sıraya girdiklerini belirten Turşak şunları ifade etti:
“Bel fıtığından dolayı benim bir sıkıntım vardı. Soğuk su tedavini önerdiler bende soğuk su terapisi için camiye geldim. Çünkü Siirt’in en soğuk suyu bu caminin tahmini 200 yılık havuzunda akıyor. Yaz aylarında vatandaşlar hem serinlemek ve hemde fıtık rahatsızlığı bulunan vatandaşların doktor tavsiyesi olanların en çok yoğun ilgi gösterdiği yer.”
Babuddarp camisinin avlusundaki havuzun kimse tam olarak tarihini bilmediğini ifade eden Turşak, caminin avlusundaki havuzun tahmini 200 yıllık bir mazisi olduğunu söyledi.
Turşak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Cami imamı ile görüştüğümüzde 3 kuşak önceki dedelerimizin aynı şekilde buraya gelip bizim gibi ramazan aylarında gelip burada serinlemek için suya giriyorlardı ve eskiden bel fıtığı su terapisi de burada yapıyorlardı. Bizde bu geleneği bozmuyoruz. Geliyoruz burada arkadaşlar birlikte oturup sohbet ediyoruz. Suyun şifası şehrin altında Osmanlı döneminde yapılan su mahzenlerinden akan doğal buz gibi olan suyunda. Doğal kaynaktan caminin avlusundaki havuza akan suyun içine ayaklarımızı koyup fıtık olan bölgeyi ovuyoruz. Bende bel fıtık ameliyatı olduktan sonra soğuk suyun iyi gelebileceğini söylediler damarların daha hızlı bir şekilde açabileceğini söylediler. Bizde gelip geldik bu tedavi yöntemi uyguluyoruz.”
Vatandaşlardan Burhan Amırak ise, bunaltıcı sıcak havandan ve iftar saatini beklemek için havuza girerek serinlediklerini ve zaman geçmesini beklediklerini söyledi.
Bazı arkadaşlarının tedavi için geldiğini ve bazıları ise iftar saatini geçirmek için gelip suda serinlediklerini belirten Amırak, cami avlusundaki su yüzünden vatandaşların yoğu ilgi gösterdiğini kaydetti.
ÇEKÜL Vakfı Siirt Temsilcisi Ayhan Mergen’de Babuddarp camisinin resmi olarak bir tarihçesinin bulunmadığını belirterek “Cami 1700 yıllara dayan bir geçmişi var. Babuddarp ismi yol ağzı demek, eskiden Cizre’den tarafından gelip Siirt üzerinden diğer bölgelere giden kervanların geçiş noktaları üzerinde olduğu için ismi Babu-Darp olarak konulduğu düşünülüyor. Camii 4 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon ardandan dönemin vakıflardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açılışı yapılmıştı. Yapılan restorasyon ile cami eski aslına dönüştürülmüş durumda. Caminin avlusunda bir su kuyusu var. Ayrıca vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği bir taş oyma havuz var. Havuzun içerisinde eski Siirt’in altından akan bir doğal kaynak suyu akıyor. Bu su Siirt’in en soğuk su özeliğini taşıyor.”
Babuddarp camisinin avlusunda türbelerinde bulunduğunu belirten Mergen, caminin altında eski Siirt’in su mahzenleri geçtiğine de dikkat çekti.